bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Bodensee

op 08/08/2012

De nacht is weer gebruikt door de regen, als we wakker worden schijnt de zon tussen grote wolkenpartijen door. Keurig om negen uur schuiven we aan voor het ontbijt en voor tien uur zijn we alweer weg uit Oberdigisheim. We rijden nog steeds grofweg zuidwaarts en genieten weer van de prachtige natuur van het Zwarte Woud. Al pratend stellen we vast dat we nog helemaal geen grotten hebben gezien en bezocht. Binnen tien minuten zien we een wegwijzer naar de grotten van Kolbing. Dat kan geen toeval zijn. We slaan snel even wat picknickspul in en volgen dan de bordjes. We hebben er zin in. De grotbeheerders niet. Weliswaar zijn de grotten op weekdagen geopend, maar ze beginnen pas om één uur. Dat betekent dat we nog bijna drie uur moeten wachten. No way! Dan maar geen grotten. We beperken ons dus maar tot de nog steeds prachtige natuur. Vandaag zien we ook grote groepen ooievaars. Die lopen uitgebreid in de net gemaaide weilanden naar eten te zoeken. We zien ook een paar nesten met inmiddels heel grote jonge ooievaars erop.

Aan het einde van de ochtend bereiken we de Bodensee. Vorig jaar reisden we langs de zuidkant, deze keer nemen we de noordzijde. Dat is andere koek. Het eerste wat opvalt, is dat er een spoorlijn loopt tussen de weg en het water. Dat betekent dat je nergens zomaar even naar het water toe kunt. Daar waar dat wel kan omdat het spoor wat verder van het water loopt en er ruimte is voor bebouwing, is elk stukje kust uitgebaat. Als je aan het water wilt zitten moet je toegang tot het strandbad betalen.
De plaatsen langs het meer zijn vaak ook kuuroord en dat houdt in dat het gruwelijk druk is. We rijden in file door zo’n stadje (Überlingen) heen, missen de bordjes naar de P’s en hebben daar achteraf geen spijt van. In Nussdorf vinden we een parkeerplaats voor weinig geld en een strandbad met een heerlijk groot grasveld erbij. Kost allemaal bijna niks en we zitten een aantal uur lekker in de zon met een boekje en ons picknickpakket. Bitch doet even een pootjebaadmoment en dan besluit bitchgenoot stoer dat hij gaat zwemmen. In zijn onderbroek want de zwembroek zit in de auto. Bitch had al gezegd dat het water nog koud was, maar hij gaat toch het water in. Maar verder dan net boven de knieën gaat hij niet. Met een droge onderbroek keert hij weer terug bij ons bankje. Toch te koud…

Tegen half vier eten we nog een ijsje en dan rijden we een beetje meer landinwaarts om een slaapplaatsje te vinden. Bitch wil – als fanatiek Stephen King lezer – graag slapen in het plaatsje Salem maar helaas vinden we daar geen freie Zimmer. Stukje verder dus maar en vlak bij Heiligenberg vinden we gasthaus Hack. Jullie moeten dus de groeten van Hack hebben. Kamer met een balkonnetje en een bed waar bitch heerlijk een namiddagdutje kan doen. Omdat het dinsdag-rustdag is, moeten we ons avondeten elders zoeken. We rijden door naar Heiligenberg maar daar lijkt iedereen wel ruhetag te hebben. Uiteindelijk schuiven we aan in een Biergarten waar niet alleen het bier maar ook het eten van een aanvaardbare kwaliteit is.
Met de buik vol reeragout en pepersteak rijden we terug naar het hotel. Boekje lezen, blogje schrijven, slaapje doen.

En het is alweer 8 augustus geworden. Lekker geslapen in de kamer met de groene stoelen. Onze roze tas en toilettas kleuren er prachtig bij! We hebben gisteren uitgezocht hoe laat de rondleidingen in het slot Heiligenberg zijn. De eerste is om 11 uur dus dat kunnen we makkelijk halen. Het slot ligt op 5 minuten rijden van ons hotel.
Voor dit vroege uur is er toch heel wat belangstelling. Met een groep van ongeveer 20 mensen lopen we van de Tourist Info naar het slot. We hebben een wat oudere gidsmevrouw die prachtig Hoogduits spreekt en dus goed te volgen is. Ze dweept wel een beetje erg met de rijke bewoners van het slot. Haar gedrag is bijna kruiperig te noemen. Het slot is al eeuwenlang in het bezit van de familie Fürstenberg, onder andere brouwers van (lekker) bier. Er is de afgelopen week een feest geweest en we mogen absoluut geen foto’s maken, want ze weet niet wie we daar zullen aantreffen. Nou, niemand dus. Alleen een opgezette beer.

We bekijken eerst de kapel. Ziet er mooi uit. Veel houtsnijwerk en prachtige ramen. Daaronder ligt de onderkerk waar diverse dooie Fürstenbergs zijn bijgezet. Daarna steken we het binnenplein over en mogen we de keuken zien. En dan de trap op naar de wereldberoemde ridderzaal, die eigenlijk nooit ridderzaal geweest is. Het slot stamt uit de 16e eeuw, toen was dat hele riddergebeuren wel een beetje klaar. De ridderzaal is wel erg mooi. Het uitzicht is prachtig, er zit een geweldig plafond in met zeer gedetailleerd houtsnijwerk en in de vloer hebben ze de vlakverdeling van het plafond gewoon overgenomen. Het is allemaal zo bijzonder dat we alleen met slofjes aan in deze zaal mogen kijken. Die slofjes zijn zo groot dat ze over je schoenen heen passen. Het geeft een beetje een ijsbaaneffect. Je kunt het beste schuifelen over de vloer. Dat scheelt ook weer een poetsvrouw moet je maar denken. Na bezichtiging van de ridderzaal is bitch een van de eersten die de slofjes weer uitdoet. Maar eerst overtreedt zij even het fotoverbod. Deze slofjes zijn zo belachelijk dat bitch er met de telefoon snel even een plaatje van maakt. De gidsmevrouw stond helemaal aan de andere kant van de zaal en heeft de flits niet gezien.

Na anderhalf uur staan we weer buiten in de warme zon. We wandelen naar de Konditorei voor een bakkie en zoeken dan de auto weer op. Tijd om verder te gaan. In Salem, waar we dus niet konden slapen, vinden we wel een winkel voor brood en melk. Met die extra bagage rijden we richting Friedrichshafen. Vlak daarvoor rijden we een klein weggetje in en vinden iets verderop weer een idyllisch plekje om te picknicken en een boekje te lezen. Of te slapen. Bitch heeft behoefte aan een tukje en sluit dus probleemloos een uur lang haar ogen.
Eenmaal in Friederichshafen, terug aan de Bodensee, stellen we vast dat het er erg druk is. Bitch vindt dat een reden om door te rijden, bitchgenoot wil graag even rondkijken. Dat laatste doen we. Lekker wandelen langs de terrasjes op de boulevard, even een pier op en bitchgenoot even een uitkijktoren op, even pinnen en weer terug naar de auto in de P-garage. Gezellig!

Na wat rondrijden en een paar telefoontjes vinden we een hotel in Nonnenhorn. De kamer heeft uitzicht op de Bodensee. We zijn vergeten te vragen wat het kost. We waren al blij dat we een plekje hebben. We wandelen voor het eten nog even rond en belanden dan bij de Pizzeria, waar het heel druk is en waar de kelner ons vraagt of we misschien willen overstappen naar een tafel waar al mensen zitten. Hij heeft onze tafel nodig. Wij dachten van niet. We moesten al verplaatsen van een vierpersoons- naar een tweepesoonstafel. Ergens houdt het op.
Bitch belt ook nog even met het bitchkind dat haar verzekert dat hij niet vereenzaamt. Dat geloven we dan maar.


One response to “Bodensee

  1. pizzaiolopadrone schreef:

    Alweer een afgekeurde pizzeria!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: