bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Themadag

op 06/04/2013

Bitch heeft er weer zin in. Er zijn wat zaken geregeld waardoor er meer rust in de klas en in het hoofd van bitch is. En uit allerlei testen blijkt dat het hart van bitch toch echt wel bij het onderwijs ligt. En dat vaststellend moet er dus het een en ander aangepast worden, met name op het gebied van energieverbruik. Daaraan wordt op dit moment druk gewerkt.

Maar de eerste resultaten zijn al zichtbaar. Met de collega’s is een schema gemaakt voor de pleinwacht waardoor bitch elke dag even 20 minuten tot een half uur écht rust kan nemen. Gewoon even zitten zonder laptop en zonder schriftjes. Dat doen we nu twee weken en dat bevalt goed.
En doordat er wat rust in de bitchkop is gekomen, is er ook weer ruimte voor leuke ideeën voor de klas. Zo kennen we sinds een paar weken de “themadag”. Eén dag in de week doen we een dag lang alleen maar activiteiten rond een bepaald onderdeel. Maar alleen als het een complete week is.
piccoloWe zijn begonnen met een themadag werkwoordspelling. Hard nodig want daar hadden ze nog niet veel van begrepen. De dag begon met een gesprek tussen bitch en de klas over werkwoordsvormen en de manier waarop je die spelt. Ja hoor, inclusief “’t kofschip”. Onmisbaar! Daarna was er een circuit met diverse activiteiten. Er waren kopieën uit een Kippenvelboek waar de kids persoonsvormen, voltooid deelwoorden en hele werkwoorden moesten zoeken en kleuren. Er waren kopieerbladen met invuloefeningen. Er werd gewerkt met piccolo waarvoor ook wwspellingskaarten beschikbaar zijn en er was een groep waar een proeftoets gemaakt kon worden. De dag eindigde met een officiële Cito-deeltoets. En de resultaten daarvan waren best goed. Maar dat is kortetermijngeheugenwerk en we willen graag dat de kids het volgend jaar ook nog weten. Dus er wordt nog steeds aan gewerkt.
De tweede themadag was Engels.De hele dag werd er Engels gesproken door de kinderen en door bitch. We hielden een kringgesprek in het Engels. We keken een restje Bruce Almighty van de vorige dag zonder ondertiteling en later die dag ook een Scooby Doo-cartoon. Ook subtitleless. De dramales die altijd op vrijdag plaatsvindt, bleef gehandhaafd, maar de opdrachten moesten allemaal in het Engels uitgevoerd worden. Bitch dacht trouwens dat ze voor het eerst werkte met themadagen maar vanmorgen toen we nog maar eens een kratje van de opknapactie in 2009 opruimden, ontdekte bitch dat ze dit op haar vorige school ook al eens gedaan had. Eén van de oudleerlingen gaf in een afscheidsboekje aan dat het leukste van dat jaar was dat we een dag lang alleen maar Engels gepraat hadden. Dus!
Gisteren was de derde themadag. Drama. Dat viel mooi samen met het beroepenproject waarin we ons nu bevinden. De opdracht voor de kinderen was op school te komen gehuld in de kleding en voorzien van gebruiksvoorwerpen van een bepaald beroep. Altijd spannend! Er waren er maar drie die niks geregeld hadden. En dat waren ook wel degenen waarvan dat te verwachten viel. Erg goed waren de twee spionnen, de verpleegster in een iets te kort rokje met blote benen eronder (bij 4 graden boven nul), de stucadoor, de bouwvakker, de schrijfster, de kapster, het chanelmodel en de mimespeler. Die laatste had het zich wel erg moeilijk gemaakt. Alle dramaopdrachten moesten door hem dus gemimed worden en dat is nog niet zo simpel. Zeker als de tegenspelers weinig moeite doen om het te begrijpen. Hoewel deze themadag op verzoek van de kinderen was,  was het enthousiasme na de lunch ver te zoeken. Na nog één regelmatig verstoorde poging om een activiteit uit te voeren, heeft bitch er maar een einde aan gemaakt. Aan de themadag. Het hoeft niet, het mág!

Thuisgekomen kwam bitch weer helemaal tot rust met een creaopdracht die (niet)fietsvriendin met de groep had gedaan. Lekker gedachteloos kleuren. Heerlijk!

creabitch1  creabitch2


One response to “Themadag

  1. Lespadrone schreef:

    Bitchless onderwijs zou ook onvoorstelbaar zijn …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: