bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Schaapjes

op 17/04/2013

schaapjes1Er is vorig weekend al veel over gefacebookt maar de schaapjes schreeuwen om meer aandacht. Het was een rare gewaarwording zaterdagmiddag. Bitch zat in haar favoriete houding op de bank en werd zich er van bewust dat ze af en toe “mè” hoorde. Nou woont bitch best een beetje landelijk, maar “mè” op zaterdagmiddag? Mwah….
Later die middag besloot bitch toch maar eens de tuin in te lopen. Het was die dag ook nog lekker weer (na maanden van bittere kou) dus een frisse neus was sowieso wel lekker. En naar links kijkend spotte zij daadwerkelijk een kudde schapen die genoeglijk stond te knabbelen aan het gras aan de overkant van de sloot. Eigenlijk viel het geblaat nog mee. Het waren echt heel veel schaapjes en bitch had maar af en toe een “mè”tje gehoord.
Ineens herinnerde bitch zich weer dat zij vorig najaar bij fietsvriendin voor de deur had staan kijken hoe een kudde schaapjes werd weggevoerd van het dijkje langs het weiland. Deze schapen hadden op proef bermen en slootkanten begraasd en mochten nu weer terug naar hun vaste winterstek. En nu was kennelijk het deel van de wijk waar bitch woont aan de beurt. 

schaapjes2Toen de avond viel, werden de schaapjes weer een beetje vergeten, maar zondagochtend bij het ontwaken werd er weer vrolijk geblaat. Bitch en bitchgenoot togen naar de kerk in Krommenie voor de Eerste Communieviering en bij terugkomst bleken de schapen alweer verplaatst te zijn. Stonden ze zaterdag nog links op het veld, zondag werd er recht tegenover de tuin van bitch gegraasd. Acht grote bouwvakkerskuipen werden op het moment dat bitch weer in de tuin stond gevuld met water. De “herder” van de schaapjes zorgde hiervoor. Verder deed hij weinig meer dan het hekje verzetten en een praatje maken met omwonenden. Hij wist te vertellen dat er 250 schapen stonden te grazen. 

In de loop van de zondag werd regelmatig gekeken naar en gesproken over de schaapjes. Met bitchgenoot, met bitchkind, met de buren en natuurlijk op facebook waar de nodige foto’s gepost werden. Voorzien van koffie zaten we op het terras bij het water te kijken maar vooral ook te luisteren naar het geknabbel. Veel buurtbewoners slenterden voorbij, keken naar en spraken over onze schaapjes. Ook vielen er regelmatig woorden als “kebab” en “shoarma”. Dat schokte bitch niet. Tijdens de vele schoolkampen op Texel heeft zij zich regelmatig schuldig gemaakt aan dit soort uitspraken als er schapen in beeld waren. 

schaapjes3In de loop van de avond toen de schemering viel, werd de kudde onrustig. Ze liepen in stevig tempo van de ene kant van het veld naar het andere. en iedereen deed mee. Je bent  een kuddedier of niet, hè. Toen bitch naar bed ging waren de meeste schapen door hun pootjes gezakt en lagen rustig te herkauwen of te slapen. En de volgende ochtend, toen bitch om zes uur wakker werd, lag het hele veld nog te liggen. Pass tegen dat bitch naar school ging kwam er beweging in. Grappig om te zien hoe veel schapen even neuscontact zochten met de buurvrouw. “Goeiemorgen! Lekker geslapen? Ga je mee vandaag een stukje wandelen?” fantaseerde bitch. En meer van dat soort menselijk geklets waarmee schapen zich niet bezig houden. Nog snel even een foto gemaakt van schaapjes bij zonsopgang. Ze leken wel oranje!

Bij thuiskomst ’s middags waren de schapen verdwenen. Niet een stukje verplaatst, maar gewoon weg. Niemand weet waarheen. Nou ja, bitch weet niet waarheen. Volgens de herder komen ze, afhankelijk van de groeiomstandigheden, nog drie of vier keer langs. En krijg je er mooie plantjes en andere beesten van als een veld door schapen kort gehouden wordt. We gaan het zien…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: