bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Bitch in het kasteel

op 30/07/2013

Woensdag 24 juli 2013

Maar eens lekker op tijd opgestaan en ontbeten. Voor twaalf uur zijn we op pad. We rijden de Romantische Strasse de andere kant op, naar Weikersheim. Ze hebben daar volgens de Michelin gids – die overigens maar zeer weinig informatie over dit gebied geeft – een mooie burcht. Dat willen we wel eens met eigen ogen aanschouwen.
VrouwenbeeldenWeikersheim is niet ver weg. We zijn er met een minuutje of 20. Parkeren is goed geregeld. Er is een gratis P van waaraf je zo het centrum in wandelt. Het eerste wat opvalt is een beeld van twee vrouwen die gezellig op een betonblok zitten. Het blijkt te gaan om een expositie van een plaatselijke kunstenares. Er staan 21 beelden verspreid door het centrum. Bitch fotografeert er negen. We dreutelen eigenlijk meteen het slot in. Er gaat om één uur een rondleiding. We kopen daar kaartjes voor en zoeken een plekje in het bijbehorende park. In de schaduw. Het is nog steeds erg warm, meer dan 30 graden. Er zijn wel wolken, maar die dreigen alleen maar. De tuin is geïnspireerd door Versailles maar ook niet meer dan dat. Er staan veel eenjarige perkplantjes die je in Versailles niet zoveel ziet, maar het ziet er wel gezellig en zonnig uit.
Op de binnenplaats van het slot is een tribune gebouwd waarop de komende dagen Don Giovanni wordt uitgevoerd. Daar hebben we dan even geen zin in, ook al omdat het weer nogal onvoorspelbaar is.

Slot WeikersheimDe mevrouw die rondleidt spreekt een zeer keurige vorm van Duits. Goed gearticuleerd en dus goed verstaanbaar. Daar is bitch heel blij mee want Duits is niet haar sterkste taal. Maar het verhaal over de heren van Hohenlohe is prima te volgen. Ze richt zich regelmatig tot een jongetje van een jaar of vier, vijf. Die was eigenlijk gekomen voor ridders en harnassen, maar het slot is van na die tijd. We zien kamers waar audiëntie gehouden werden, slaapkamers en ook nog een prachtige ridderzaal die eigenlijk een feestzaal is. Voordat we daar naar binnen mogen zet de mevrouw een prachtig schrijdbaar muziekje aan en mogen wee naar binnen schrijden. Dat doet bitch en bitchgenoot denken aan een slot dat we vorig jaar bezochten. Daar moesten we op supergladde slofjes naar binnen. Bitch heeft die slofjes toen nog illegaal gefotografeerd. Hier mogen we gewoon lopen, kijken en luisteren naar de uitleg. Er zijn in het plafond allemaal jachttaferelen afgebeeld, ook van de jacht op beesten die de schilder nog nooit in het echt gezien heeft. De olifant lijkt daardoor meer op een nijlpaard of een neushoorn, maar het totaalbeeld is erg mooi.

Na de rondleiding lopen we nog even door de tuinen en zoeken dan een terrasje op voor Kaffee mit Kuchen. De dame die bedient, maakt een opgejaagde indruk. Op niets af want zo vreselijk druk is het niet. Maar twee stellen gasten stappen ontevreden op omdat het te lang duurt. Wij genieten van onze kuchen en bekijken uitgebreid alle passanten, uiteraard voorzien van het nodige commentaar. Ondertussen begint het zachtjes te druppelen maar tot een echte regenbui komt het niet.

We zoeken de auto weer op en rijden terug naar Niederrimbach, waar we veel sneller dan verwacht arriveren. Er blijkt gewoon een korte afsteekroute te zijn. We hadden wel gezien dat de weg anders was dan op de heenweg, maar de bordjes wezen ons de juiste kant op. Achteraf realiseren we ons dat de routemiep ons zaterdag geprobeerd heeft die weg te laten rijden, maar wij waren eigenwijs. Het scheelt de helft van de reistijd.

We doen boodschappen bij de Edeka en besluiten lekker “thuis” te eten. Bitchgenoot maakt sla met nieuwe aardappeltjes en lamskoteletjes. Lekker hoor. Nog even uitzakken op het terras. Het is nog steeds droog en de lucht wordt weer blauw.

Donderdag 25 juli 2013

Bad MergentheimNiet zo vroeg als gister, maar wel lekker geslapen. Na de brunch rijden we naar Bad Mergentheim. Iets verder dan Weikersheim van gisteren, maar met de afsteekroute die we gisteren aangeboden kregen zijn we er zo. Auto in de parkeergarage en we wandelen zo het centrum in. We vinden meteen een kerk met open deur. De Mariakerk. Helemaal leeg. Kennelijk niet meer in gebruik, maar toch wel de moeite waard. Veel engeltjes boven het priesterkoor. We komen op het centrale plein en doen eerst maar eens een kopje koffie. Er zit aan een tafel naast ons een grote groep, bestaande uit een stuk of acht vrouwen en één man. We schatten ze in op collega’s en al snel blijkt uit het gesprek dat het onderwijzers zijn. Natuurlijk. Je haalt ze er zo uit.

We lopen verder over het plein. Tussen twee grote, oude panden in (identiek, één leegstaand, de ander in gebruik) zien we de Johanneskerk. We zoeken de ingang maar op de deur hangt een bordje “Geschlossen putztag”. Dat is balen! Dan wandelen we maar naar het slot. Eerst een poosje zitten in het park met een boekje. In de schaduw, het is alweer heel warm vandaag.

Tegen half vier lopen we naar het Deutschorden museum en blijken precies op tijd te zijn voor de rondleiding die alleen op donderdag en in het weekend gegeven wordt. We kopen snel een kaartje en laten ons dan alles vertellen over de Duitse orde. Het gaat hier om een gecombineerde ridder/monnikenorde die ontstaan is in de tijd van de kruistochten. De orde bestaat nog steeds maar is nu gevestigd in Wenen. In Duitsland is hij opgeheven toen Napoleon het land in trok. De rondleidmevrouw praat enthousiast in verstaanbaar Duits. Ze praat vooral bij borden met tekst terwijl ze hele stukken met voorwerpen overslaat. Daar zal ze wel een reden voor hebben, denken we dan. De hele eerste verdieping is vandaag niet te bezoeken. De directeur ontvangt mensen van het Finanzministerium en heeft daarvoor kennelijk een hele etage nodig. Jammer, want nu heeft bitch niet de poppenhuizen kunnen bekijken en dat leek haar wel leuk. Dat was vroeger al haar favoriete afdeling in het Rijksmuseum. Bijna aan het einde is er wat belangstelling voor de ingerichte ruimtes in het gebouw. Er is ook een tentoonstelling door het hele gebouw heen van Walter Moers. Een schilder die bij voorkeur de bestaande kunst op de hak neemt. Zo hangt er een schilderij gebaseerd op de slaapkamer in Arles van Vincent van Gogh. Daar ligt het figuurtje van Moers in het bed. En er staat een Campbell’s soepblik met “Assholes in oil”.

Lamp in SchlosscaféWe verlaten het museum op het moment dat de directeurmevrouw nog een kennelijk belangrijke gast begroet. Hebben we dat ook weer gezien. Nog even een blik in de heel hoge kerk en dan zoeken we het terras op van het Schlosscafé. Daar worden we door harde rukwinden verdreven en dan genieten we onze Kaffee mit Kuchen maar binnen.

De eigenwijze bitchgenoot neemt een afslag die niet de goede is met als gevolg dat we een flinke afstand afleggen door het overigens prachtige landschap met daarboven de dreigende wolken. Bitch hanteert de kaart en loodst de Ugly toch nog vlot naar de supermarkt en het naastgelegen Blockhaus waar we een eenvoudig avondmaal met spekjes (bitchgenoot) genieten. We koelen lekker af op het terras van de familie H. en zakken dan met laptop en bier voor de tv op de bank. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: