bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Bitch in Bagarellum

op 31/07/2013

Dinsdag 30 juli 2013

AbattimoscheHet is vandaag wat minder warm dankzij de stortbuien van maandag. Dat zou dus aanleiding kunnen zijn om iets te ondernemen, maar dat doen we niet. Het is een dag van lezen, hangen, zwemmen (het water is maar 27 graden… brrrrr!) en af en toe wat eten of drinken.
Voor het eten reizen bitch en bitchgenoot nog even naar Santa Maria della Versa om geld te pinnen voor de kookworkshop van morgen. We kijken meteen even bij de supermarkt naar vliegenmeppers. Er zijn dit jaar veel horzels en wespen en die willen graag prikken als je in het zwembad ligt. De supermarkt heeft ze niet. Om niet met lege handen te vertrekken, kopen we een bak chocoladeijs bij wijze van toetje. De ijzerhandel, verderop in de straat heeft ze wel. Het lukt met wat gebroken Italiaans (wij), gebroken Engels (zij) en gebaren (bitch) om twee vliegenmeppers te scoren. Probleem is dat de padroni het Italiaanse woord voor vliegenmepper niet weten. Een aantal jaar geleden maakten wij hetzelfde mee in Frankrijk. Toen bleek het heel simpel: een tuemouche! Ook in het Italiaans lag het woord voor de hand: abattimosche. Tevreden keren we terug naar de villa.
Kookpadrone zorgt voor een heerlijk avondmaal van zalm met sperzieboontjes/tomaatjes en gebakken aardappeltjes. We drinken daar een lekkere rosé bij.

We vullen de avond met tv kijken, nog wat wijn en gaan “op tijd” naar bed omdat we morgen vroeg op moeten.

Woensdag 31 juli 2013

Bitchgenoot vijzeltOm 8 uur de wekker, om kwart voor 9 op weg naar Bagarellum via de B&B van David. De gasten van Nico en Stef én de gasten van David gaan ook mee. Het is een drukte van belang in Leda’s keuken. Bitch heeft al een aantal keren een kookworkshop meegemaakt en houdt zich wat afzijdig. De drie meegekomen kinderen en de mannen (ook drie) krijgen volop de gelegenheid om te snijden, te kneden, te vijzelen, te vullen, te schillen, enz. “We” maken weer de lekkerste dingen voor de lunch:
– als voorafje een lekkere omelet (fritata) die, na het bakken in de oven, wordt opgerold met ham en kaas ertussen en daarna nog even mag afkoelen in de koelkast.
– dan de  primi: drie verschillende soorten pasta met natuurlijk ook verschillende sauzen. De eerste pasta is een traditionele, gemaakt van eieren en meel. We maken er sliertjes van en dan gaat er een saus overheen die gemaakt is van pesto genovese (de groene). Er gaat heel veel parmezaanse kaas en peccorino in. De tweede pasta wordt gemaakt met spinazie waardoor hij een gezellige groene kleur krijgt. Daar worden dikke slierten van gemaakt, papardelle. Het had tagliatelli moeten worden, maar de pastamachine trekt het niet. Er komt een sausje overheen van courgettes (vrucht én bloem) en tomaten en wat scherpe pepertjes uit een potje. De derde pasta wordt gemaakt van meel en wijn. Géén eieren. Het wordt een heel glad deeg, waarvan een soort driehoekravioli gemaakt wordt. Er gaat een vulling in van spinazie met ricotta.
– het toetje is een gevulde halve perzik. Het zijn hele grote perziken en in het lokale dialect heten die dingen ook gewoon perzik.  Van het vruchtvlees dat vlak om de pit zit, een likeurtje genaamd Alkermes en gemalen minibitterkoekjes wordt een prutje gemaakt dat in de perzik gaat. Daaroverheen cacao en dan een half uur in de oven. 

WijntjesOm één uur gaan we aan tafel en genieten met veertien personen van een heerlijke lunch. Wit wijntje, rood wijntje, rosétje, muscaatje en als absoluut hoogtepunt – na enthousiaste verhalen van de padroni over de zelfgerijpte grappa bij Amici Miei – een zelfgemaakte cognac van Nando. Teveel van het goeie, maar zó lekker zacht!

Volledig onverantwoord aanvaarden we de terugweg naar de villa waar we gelukkig veilig aankomen. De kookpadrone, die vandaag zorgde voor de vertaling, duikt meteen in het zwembad. De rest van het gezelschap kiest ervoor een flinke dut te doen. Daarna duiken wij ook in het zwembad waar we gezellig wapperen met de vliegenmeppers. 

Het was een welbestede dag! Kijk maar naar de foto’s (ook die van de afgelopen weken!)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: