bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Schoolvoetbal

op 09/04/2014

Het was weer de tijd van het jaar om langdurig op de zere voeten in het gras te staan. Donderdag 3 april traden de dames uit de groep van bitch aan en dinsdag 8 april waren de heren aan de beurt. Laten we beginnen met vast te stellen dat bitch zeer weinig met voetbal heeft. Dat gezegd hebbend volgt nu een niet zo korte terugblik.

De dames
Van tevoren was er getraind. Een moeder uit groep 7 had aangeboden de meidenteams van groep 7 en van groep 8 een training te geven op een serieus voetbalveld. Hartstikke lief natuurlijk. De volgende ochtend – het was de vrije dag van bitch – had de moeder bij de juf van groep 7 haar beklag gedaan. De dames waren erg dwars en onbeschoft geweest. De scheldwoorden vlogen over het veld. Op donderdag hebben woensdagcollega en de collega van groep 7 een stevig gesprek gevoerd met de dames. Er werden duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van scheldwoorden. Die werden verplicht vervangen door het woord “yoghurt”. Wie zich tijdens de wedstrijden misdroeg, zou onmiddellijk naar de kant gehaald worden. Als meerdere meiden zouden schelden, dan werd het hele team teruggetrokken. Met die missie werden ze de strijd in gestuurd.
Het weer was goed, de outfitjes waren absoluut verantwoord: een rood schoolshirt als gemeenschappelijk element (behalve voor de keeper), zeer diverse broekjes en sportschoenen voor de persoonlijke finishing touch. Nergens een scheenbeschermer of noppen te bekennen. En ze waren allemaal op tijd, iets wat op school lang niet altijd lukt. Iets wat ook de organiserende voetbalclub niet lukte. De veldindeling in het rooster klopte niet en het duurde ruim een kwartier voor alle teams en scheidsrechters het juiste speelveld gevonden hadden. Maar toen ging het dan echt los. De eerste wedstrijd was de  beste! Met z’n allen slaagden de dames erin de stand op 0-0 te houden. De tegenstander was eigenlijk wel goed, dus het publiek was tevreden. De meiden stortten zich echter in een diepe dip. Ze konden toch al niet meer winnen, dus waarom zouden ze nog verder spelen. Een vader greep in, riep zijn dochter tot de orde en slaagde erin het moreel weer wat op te vijzelen. De andere drie wedstrijden werden feestelijk verloren. Topper van de laatste wedstrijd was absoluut de keeper die in een hip broekje met bijpassend knoopshirtje, op gympies en zonder handschoenen veel ballen uit haar doel hield. De tegenpartij had nog geroepen dat ze geen echte keeper was. Wél dus!
De dames werden aangemoedigd door een aantal mannelijke klasgenoten waarvan er eentje volledig in de slappe lach schoot door de missers die er gemaakt werden. Of als juf iets zei. Dan keek hij in de richting van bitch en gierde het uit.  Het was de grappenbedenker van 1 april.
Met één gelijkspel en drie verloren wedstrijden was het duidelijk: hier eindigde de voetbalcarrière van de vrouwen. Geen extra avond voor bitch en haar collega langs de lijn.

De heren
De mannen hadden niet getraind, maar dat mocht de pret niet drukken. Ze konden het wel. Hier wel verantwoorde kleding, noppen, broekjes en sokken. De mannen speelden in een combinatieteam van groep 7/8 omdat er in beide groepen niet genoeg jongens zaten voor een afzonderlijk team. Een vriendelijke vader had de rol van coach op zich genomen en deed dit ook met verve. 
In het veld zag je duidelijk verschil tussen de spelers. De mannen in de verdediging voetbalden zichtbaar alleen maar in de voetbalkooi. Het was duidelijk te zien dat zij niet gewend zijn lange afstanden te lopen. Na de eerste wedstrijd van een kwartier sloeg de uitputting al toe. In de spits stonden de echte veldvoetballertjes die veel kilometers aflegden en de bal goed bij zich wisten te houden. Tussen de verdedigers en de aanvallers gaapte steeds een geweldig gat!
In de eerste wedstrijd begon de tegenstander bij een achterstand van 2-0 te mopperen. onze kinderen waren te groot en dat was niet eerlijk. Of het wel allemaal kinderen van groep 7 waren. Bitch heeft vriendelijk uitgelegd dat het een combinatieteam was, wat haar de nodige boze blikken opleverde. De reglementen zeggen hier verder niks over. Scholen kunnen één of meer teams opgeven voor de categorie groep 7/8. Niets mis mee, dus. De wedstrijd werd gewonnen. En onze voetballers waren niet extreem groot. In tegendeel.
In de tweede en wedstrijd troffen de echte voetballers spelers uit hun eigen team, die op een andere school zitten. Ze werden ingemaakt. Maar de mannen gaven niet op. Ze begonnen vol vuur aan de laatste wedstrijd. Deze werd gewonnen met 2-1. Twee prachtige doelpunten!
De mannen werden aangemoedigd door een aantal dames uit het meidenteam. Heel leuk, heel enthousiast tijdens de eerste wedstrijd. Daarna waren de meeste alweer verdwenen. Het regende bij vlagen heel hard en ze waren op de heenweg al doornat geworden. Eén meisje bleef voor alle wedstrijden en bleef ook enthousiast aanmoedigen. Dat is de ware geest.
Of de mannen door zijn naar de volgende ronde weet bitch niet. Zij moest meteen na de laatste wedstrijd weg om de auto naar huis te brengen waar bitchgenoot ongeduldig zat te wachten omdat hij met de auto naar een repetitie in Amsterdam moest.

De ouders
Bij de wedstrijden van de meiden waren veel ouders aanwezig, sommigen de hele avond, anderen maar een korte tijd. Maar hoe dan ook, er was belangstelling. Die was er ook bij de wedstrijden van de jongens, maar daar waren het vooral ouders van groep 7. Van de groep van bitch was er welgeteld één moeder. De rest was van groep 7. Maar beide avonden gedroegen zij zich zeer sportief. Geen onvertogen woord gehoord.

Bitch
Voor bitch waren het lange avonden met veel te veel staan en hangen. Bij de wedstrijden van de meiden was bitch heel stoer op de fiets gegaan omdat het prachtig weer was. De terugreis per fiets viel niet mee. Bij de jongens was het weer waardeloos en dat was ook voorspeld dus bitch had de auto gepakt. Maar ook deze avond was het fijn toen het over was. Stiekem hoopt bitch altijd dat de finales niet gehaald worden want dat betekent nóg een avond langs het veld. Niet verder vertellen, hoor!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: