bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Vroeg

op 16/07/2014

In de informatie hadden we gezien dat in La Bresse op woensdag een markt is met regionale producten. Doorgaans staan we vrij laat op, maar dit wilden we niet missen. Wekker gezet op 9 uur en om kwart over tien reden we richting het dorp. Niets te zien! Geen markt, niks. Alleen een soort van podiumpje met op de achterkant de mededeling dat de markt van 17.00 tot 22.00 uur zou zijn. Waren wij ook eens lekker op tijd…

We besluiten dan maar het land in te trekken. Bitch wil een bezoek brengen aan een plaatselijke weverij. Er zijn hier heel veel bedrijven waar ze “Ligne de la maison” maken. Moet toch leuk zijn om te bekijken. We zijn al snel bij het bedoelde bedrijfje maar bitchgenoot vindt het niks. Volgens hem is het alleen maar een winkel en verder niets. Hij draait de auto om en rijdt de weg weer op. Bitch moet dit even verwerken.
We rijden richting Ventron, gewoon omdat het kan. Daar ter plekke blijkt dat er een Musée de Textile in de buurt is, dus dan proberen we dat maar. Het is de moeite. Een zeer aardige meneer gebaart dat we eerst maar de rondleiding moeten meedoen en dan kunnen we daarna wel de entree betalen. Hij is de enige werknemer in het pand. Hij leidt ons langs spinmachines en weefgetouwen. We mogen zelf ook proberen een draad te draaien van gewassen katoen. Bitchgenoot blijkt daar bijzonder goed in te zijn. Bij de weefgetouwen demonstreert de meneer uitgebreid hoe het werkt, hoe ze de patronen maken en nog veel meer. Het kleine groepje gasten (ongeveer acht personen) is erg geïnteresseerd. Het was een leuk uurtje. Op de bovenste etage kunnen we zelf ook nog even aan de slag met kinderweefgetouwtjes. Leuk om te doen. Bitch herinnert zich ineens dat ze vroeger ook zo’n ding had. 

Met een berg folders van wat nog meer leuk is in de omgeving en met twee keukenhanddoekjes verlaten we het pand. Nog snel even een foto van de schaapjes aan de overkant gemaakt. Die zijn hier ook!

We vervolgen de weg naar … Ja, waarheen eigenlijk. Nou ja, we vervolgen dus de weg. Eerst nog even een verkeerde afslag: we komen terecht op een bergtop met een mooi hotel waar je omheen kunt rijden. En dan moet je gewoon weer terug. De juiste weg voert ons langs berg en dal, prachtige natuur met veel wielrenners daarin. Ergens langs de route staat een bordje “Cascade de St. Nicholas”. Dat mag je in deze tijd van pietengedoe toch niet negeren. We bekijken eerst het kapelletje van de Sint en beginnen daarna aan de rondwandeling van een halfuur naar de waterval. En terug.
Het wordt iets meer dan een halfuur. De route is schitterend, net als het watertje (waarvan we niet eens weten hoe het heet), maar de wandeling is eigenlijk te heavy. Met steile trappen en hellingen zakken we langdurig langs het water naar beneden. Een hele klus voor bitch, maar het lukt. Onderaan gaan we even uitgebreid zitten bijkomen en dan aanvaarden we de terugweg. We zijn  – zoals gebruikelijk – weer geweldig voorbereid: geen water, geen eten, een onhandige tas, geen idee hoe de route loopt. En natuurlijk op het heetst van de dag. De terugweg is ook behoorlijk ingewikkeld. Regelmatig moet bitchgenoot één of meerdere handjes helpen. Maar met veel geduld en liefde lukt het. Na bijna anderhalff uur staan we weer bij het kapelletje. Het aangegeven halfuur lijkt ons zelfs voor geoefende klimmers nauwelijks haalbaar. Misschien als je alleen maar loopt en niet geniet. Maar dat is natuurlijk zonde. We puffen even uit in de schaduw; bitchgenoot zet de auto ook even in de schaduw en open. Na een kwartiertje kunnen we het leven weer aan en rijden we naar de eerste de beste auberge om het uitgezwete water aan te vullen. En een stevige punt frambozentaart met slagroom te eten bij wijze van lunch. De auberge heet “Aux trolles”. Daar hebben ze in deze streek wel wat mee. Bitch heeft ze vaker gezien.

Terug bij het huisje is het tijd om te relaxen. In de tuin maar weer met een boekje en de folders van de meneer van het textielmuseum. Na een tukje op de bank vertrekken we naar het dorp om alsnog de markt te bezoeken. Indrukwekkend. Er staan ongeveer twintig kraampjes met regionale producten: honing, snoepjes, speelgoed, enz. En er lopen misschien vijftig geïnteresseerde mensen rond. Binnen tien minuten zijn we er klaar mee en wandelen we naar de pizzeria. Helaas… gesloten! Heel vervelend. Dan maar naar de brasserie bij het sportcentrum. We hadden daar al gezien dat ze moules/frites deden, dus daar kiezen we voor. Valt wat tegen: de mosselen zijn te lang gekookt en erg droog geworden. Ondertussen zien we hele wolken vliegende mieren langskomen. Die vliegen hier kennelijk wat later uit dan in Noord-Holland. Daar maakte nicht José al enkele weken geleden melding van deze plaag. 

Op de bank genieten we van de oer- Hollandse programma’s die BVN ons biedt. 

draadje gesponnen vakantie2014044 vakantie2014047 vakantie2014052 vakantie2014057


One response to “Vroeg

  1. Stef Smulders schreef:

    Bitch is helemaal klaar voor de Oltrepo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: