bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Dip

op 22/07/2014

Het was weer flink wolkerig bij het wakker worden. Bitch nam een kloek besluit: vandaag gaan we de berg af! Al was het maar om de wolken weer even te kunnen zien daar waar ze horen. Boven ons. En niet rondom ons. Na de brunch daalden we dus de berg af. Vanuit ons appartement hadden we bij vertrek nog zicht tot de heuvels aan de overkant. Bij het afdalen stelden we vast dat het alleen maar erger werd. Op klaarlichte dag hadden we nog geen 30 meter zicht. En dat op een weg met haarspeld na haarspeld. Bitch schoot in een dip. Het enige wat ze nog kon denken was “we gaan hier weg!” We vertrokken op ruim 2000 meter en eindelijk, zo rond de 1000 meter kwam er weer een beetje zicht. Bitch herademde. De wereld was er nog.

Bitchgenoot mocht rijden en die had vandaag erg last van opjagers. Van die Fransen die op de trekhaak gaan hangen omdat ze er niet langs kunnen.
Bij vertrek boven was het 12 graden, beneden in Aime, het stadje in het dal, was het 18 graden. Terecht had bitch haar sandalen aangedaan. De jassen bleven in de auto, het fototoestel mocht mee. We waren traditiegetrouw weer eens op het verkeerde moment gearriveerd. De kerk die we wilden bekijken vanwege mooie oude fresco’s was gesloten. Half drie weer open. Moesten we nog een halfuurtje stukslaan. Dan maar even naar La Poste. Wél open. Postzegel voor een kaartje naar bitchkind en bitchkindvriendin gekocht. Het kaartje was er al. Vervolgens nog even door de winkelstraat geslenterd, waar behalve de restaurants alles gesloten was. Even een blik geworpen door het hek van de andere kerk in Aime. Buiten op het bordje staat dat het de kerk van OLV Geboorte is. In de kerk staat een bord met de naam St. Sigismond. Daar raak je als toerist danig van in de war. We kunnen de kerk dus niet in, er staat een groot hek in het portaal. Dan maar even gluren door het hek en weer terug naar de basiliek van St. Martin. Het is een oude romaanse kerk waarvan de eerste fundamenten al dateren uit de vijfde eeuw. In het gebouw is een expositie. Iemand heeft op de grond vlindertjes van taartpapier neergelegd en aan het plafond vlindertjes van blauw plastic opgehangen. Heel veel. Sneu genoeg hebben de hangende vlinders last van de wind. Hun keurig gespannen touwtjes zijn hier en daar behoorlijk door elkaar gewaaid door de tocht.
Behalve de fresco’s – delen daarvan – is er nog een uitstalling van spullen en poppetjes die gebruikt zijn voor het maken van een animatiefilmpje over de geschiedenis van de kerk. En uiteraard is dat filmpje ook te bekijken.

Als we alles gezien hebben rijden we via een bergachtige route, nét niet door de wolken, naar Bourg-St.-Maurice. De michelingids weet alleen te melden dat er een museum van mineralen en fauna te vinden is. Verder niet de moeite van het vermelden waard. Niet eens in de index. We stoppen er toch. Gewoon omdat het kan. Er is een gezellige winkelstraat waar we beginnen met koffie en een crêpe salé. Hartige pannenkoek, opgevouwen en gevuld met ham, kaas en ei. Best lekker! De winkelstraat biedt souvenirs, kleding in de uitverkoop en ontroerend goed. Dat je hier heel goed een huisje zou kunnen kopen. Nou, geen haar op mijn hoofd. Vandaar “ontroerend”.

We keren terug op onze berg met een tussenstop in La Plagne Centre. Er was markt vandaag en bitch is blij dat ze daar niet vroeg voor is opgestaan. A. Hij staat er dus om half zes nog; B. Er staan welgeteld drie kramen: groente en fruit, kleding en produits regionaux. That’s it. We boodschappen wat bij de Spar en doen dan het laatste stukje bergop. De wolken zijn wat minder, gelukkig.

We nemen een wijntje en een boekje en zakken om een uur of zeven weer af naar Centre om te gaan eten. Bij La Refuge vinden we nog nét een tafel in een hoekje – zie foto :-). Bitchgenoot doet een gewaagd voorstel: laten we Fondue Savoyarde nemen! Nou, vooruit dan maar. Er wordt ons een pannetje gesmolten kaas gebracht, een mandje broodstukjes en een schaal salade vert. En de bestelde fles witte wijn. We doen erg ons best, maar regelmatig verdwijnen er stukjes brood in de kaasprut. Gelukkig staat er geen romein naast ons om stokslagen of zweepslagen uit te delen. Sterker nog, we hadden het meer makkelijk gehaald op basis van de verzopen broodjes. Er is nog plek voor een toetje (fruitsalade voor bitch, crème brulée voor -genoot) en dan mag bitch naar boven sturen. Tussen Centre en Soleil zijn gelukkig geen haarspeldbochten meer. Anders was het niks geworden.

Bitchgenoot kijkt naar “Law & Order” in de nagesynchroniseerde versie. Bitch rommelt op de laptop, smst en appt met blogpadrone en blogt uiteraard. Eerder vandaag sms-contact met bitchkind. Hij meldde dat de kat van bitchkindvriendin is overleden afgelopen vrijdag. Niet leuk. En hij meldde dat ze samen op vakantie gaan naar Krakau. Spannend! Details komen niet erg door. Maar we wensen ze natuurlijk veel plezier!

vakantie2014123 vakantie2014126 vakantie2014131 vakantie2014138 vakantie2014140


One response to “Dip

  1. Stef Smulders schreef:

    Crepe ziet er lekker uit. Kan me herinneren van ons Normandie avontuur. Versies die zwommen in de drank …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: