bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Bitch adviseert

op 04/10/2015

Bitch heeft de afgelopen week adviesgesprekken gevoerd. Het zijn er veel dit jaar en hoe meer kinderen, hoe meer vreemde dingen. De inschrijving voor de gesprekken loopt via een ouderforum. Ouders krijgen een bericht dat de inschrijving geopend is en kunnen dan een dag en een tijdstip kiezen. Hoe simpel kan het zijn?
– één moeder had een paar weken geleden haar been verbrand en bitch had toen aangeboden het gesprek bij haar thuis te voeren. Woensdagmiddag bleek zij ineens op school te zijn voor iets anders en was zo nieuwsgierig dat ze vroeg of ze even tussendoor een gesprek kon hebben. Kind was er niet bij.
– één moeder liet haar dochter melden dat ze het ouderforum niet gebruikt. Bitch heeft haar toen zelf maar ingedeeld en tijdens het gesprek uitgelegd dat ze zich toch echt moest aanmelden voor het forum. Doorgestuurd naar de collega die dit voor ons regelt. Daar is ze dus nooit gearriveerd.
– één moeder stuurt een berichtje aan bitch dat ze maandagmiddag mag langskomen. Bitch bij de moeder dus. Zonder enige toelichting. Berichtje teruggestuurd dat het zo niet werkt. Kind een briefje met een afspraak meegegeven, waarop kind met vader verscheen. Ouders zijn gescheiden. De dag na dit gesprek opnieuw een bericht van moeder. Dat vader niet kan komen want die heeft het veel te druk. Zelf kan ze ook niet komen, dus of bitch maar langs wil komen of opbellen.
– één onzeker jongetje met iets te hoge ambities verschijnt met ouders en stiefmoeder. Het gesprek speelt zich – tegen de wil van bitch – vooral af over het hoofd van het jongetje heen. Stiefmoeder heeft het hoogste woord.
– één gezin heeft drie kinderen in de groep van bitch. Helaas kunnen ouders maar één moment vastleggen in de kalender. Oplossing: direct na de boeking van ouders hebben bitch en woensdagcollega de daarop volgende tijden vastgelegd. Waardoor wij vervolgens allebei vermeld stonden als ouders van de drieling.
– twee moeders verschenen met een niet-familielid om mee te luisteren en aanvullende vragen te stellen.
– één advies werd gegeven in het Engels.
– één advies werd door een Poolse vertaald in het Oekraïens. Of in het Pools. Dat kan ook.
– diverse ouders verschenen met een of meer jongere broers/zusjes die ook gezellig aan tafel kwamen zitten. Niet altijd een doorslaand succes.
– éénmaal werd de klassieker “intelligentie is een cadeautje” ingezet.

Over de adviezen zelf valt niet veel te melden. Bitch en woensdagcollega hebben om de beurt een gesprek gedaan. Ook wel eens leuk: gewoon meeluisteren en aantekeningen maken. De meeste ouders stemden in met het beeld dat van hun kind geschetst werd en waren tevreden met het advies. Een enkele ouder gaf aan trots te zijn op het kind. Dat hadden we best wat vaker willen horen. Die kinderen verdienen het zo!
Bijna alle kinderen gaven zichzelf desgevraagd precies het juiste advies.

Het zit er inmiddels weer op. In februari de definitieve adviezen. Benieuwd wat daarover t.z.t. te melden valt…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: