bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

La vacanza in Italia – deel 2

op 12/08/2016

DSC_1239Daar zitten we dan. In Montefalco. De kale padrone merkte op dat het maar weinig scheelt met Montecalvo, waar we de derde week zullen doorbrengen. Het huisje is donker, maar ook koel. Omdat het prima weer is, zitten we veel buiten in onze zelf meegebrachte stoeltjes. Die maken een steviger indruk dan de stoelen die bij het huisje staan. De duisternis deert ons dus niet zo. Wel héél onhandig is de indeling van de bagno, de badkamer. Als je de deur door bent zie je van voor naar achter in deze pijpenla de wastafel, het toilet, de wc-rol, het bidet en dan het raam. De breedte van het vertrek is hooguit 1,20m. De douche bevindt zicht tegenover de wc-rol, het douchegordijn deelt de ruimte in tweeën tussen de wastafel en het toilet. Als je doucht spetter je dus toilet, wc-rol én bidet nat. Dat vergt een strategische voorbereiding: wc-rol op het plankje boven de wastafel, wc-bril omhoog, handdoek ter hoogte van de wastafel, gordijn dicht en douchen maar! En na afloop het nodige dweil- en droogwerk. Maar verder een prima plek, waar we een heerlijke week hebben doorgebracht.

IMAG2987De zondag na aankomst was simpel. Even bijkomen van alle reisdagen met uitslapen, een boekje en een duik in het zwembad. ’s Middags na de ergste hitte ons gewaagd aan een wandelingetje. We worden omringd door twee cantina’s (wijnbedrijven) en één van de twee heeft op zijn grondgebied een aantal wandelingen uitgezet. We doen een korte van 1,5 km. Lekker tussen bomen gelopen, maar ondertussen toch nog flink klimmen af en toe. Op het laatste stukje zien we een groepje varkens. Ze lopen gezellig langs het hek met ons mee. We vermoeden dat zij de toekomstige worstgerechten uit de streek zijn. ’s Avonds lekker uit gegeten (na de nodige omzwervingen).

DSC_1213Op maandag een bezoek gebracht aan Assisi. Hier waren we in 1983 ook geweest, maar behalve de indrukwekkende benedenkerk van de St. Franciscusbasiliek herkenden we niets. Prettig was dat er een ondergrondse P was, waar de Ugly lekker in de schaduw stond en van waaraf we redelijk overdekt naar het centrum konden lopen. Veel kerken bekeken (ook die van St. Clara) afgewisseld met terrasjes. Het was er niet zo heel druk en dat was wel prettig. De enige file vormde zich bij de ingang van de basiliek waar militairen stonden te controleren op enge dingen. Tasje doorwroet, lijf gescand en doorlopen maar. We waren net in de crypte toen daar de mis van het zesde uur gelezen werd. We zijn er maar eens voor gaan zitten. We hoorden op de achtergrond monniken zingen en meemompelen, maar we zagen ze niet. Voor de rest was het een kwestie van in het boekje zoeken naar de juiste tekst en dan zelf ook meemompelen indien gewenst. Na de lunch weer terug de stad in. In een winkeltje dat zich bevond in een oud kerkje hebben we een boekje in het Italiaans over het leven van Sint Franciscus gekocht en langdurig staan praten met de man die de winkel beheert. Dan merk je toch dat je het Italiaans onder de knie begint te krijgen. Ging best goed. Thuis gegeten want het was natuurlijk wel pillendag en dan kijken we een beetje uit met wat erin gaat.

IMAG3002Dinsdag weer even tijd genomen om bij te komen. Lekker rondhangen, lezen, zwemmen. Aan het einde van de dag naar het naburige dorp Bevagna gereden. Het zijn hier allemaal middeleeuwse dorpjes op strategisch gelegen punten, dus zo af en toe moet er wel geklommen worden. In Bevagna viel dat mee. Ook hier weer heel veel kerk. We konden er niet zomaar langs lopen. Eén kerkje viel op door zijn vreemde interieur. Binnen was een heel hoge trap naar het altaar. Een écht hoogaltaar. Al rondwandelend kwamen we langs een kierende schuurdeur. Binnen troffen we een man aan die met de hand waskaarsen stond te maken. Hij had geen tijd voor uitleg, hij moest de volgende dag 150 kaarsen leveren voor een bruiloft. Rondkijken en foto’s maken mocht wel. En ondertussen toch de nodige informatie gekregen. Op het plein bij de middeleeuwse brug een pizza gegeten en toen weer naar ‘huis’. 

DSC_1244Op woensdag weer in actie. Deze keer ging de reis naar Perugia, de hoofdstad van Umbria. Ons gidsje gaf een advies om de auto te parkeren op de P-Partigiani. Dat bleek voor onze Miep te ingewikkeld. Wij volgden gewoon de bordjes P-Partigiani, zij wilde ons steeds de andere kant op sturen. Miep mag met pensioen als we terug zijn in Nederland. Op eigen kracht vonden we de gewenst P. Overdekt en van daaruit konden we eenvoudig met roltrappen omhoog naar het centrum van de stad. Ideaal. Leuk ook, want je kwam al roltrappend door de fundamenten van oude gebouwen. Na een eerste koffie gezellig gewandeld door de hoofdstraat. Hal van de geldwisselaars bekeken (vol met prachtige schilderwerken) en een bezoek gebracht aan het museum waarin religieuze kunst te zien was uit de periode 1200 tot 1800. Heel veel madonna’s met kind, veel altaarstukken boordevol heiligen. Mooi overzicht. Daarna geluncht in een steegje omdat het terras vol was. Al wandelend de stad uit via een straat met 23% helling op zoek naar de weg over het aquaduct. Dat bleek nog ver te zijn en weer behoorlijk omhoog. Dat hebben we dus maar niet gedaan. In plaats daarvan via de Poort van de Etrusken weer omhoog naar de dom en met een ijsje in de hand op de trap gewacht totdat deze weer open ging. Het ijsje wel opgegeten. Na de dom weer terug gewandeld naar de roltrappen en die weer afgedaald naar de P. Jammer dat er op sommige stukjes geen roltrap naar beneden was. Beetje sneu voor degenen die echt geen trap kunnen lopen. Thuis even in het zwembad gedoken en uiteindelijk lekker gegeten in Montefalco, helemaal boven in het dorp. Je moet er even voor klimmen maar dan heb je ook wat. Gelukkig zaten we onder de bogen want er viel een flinke bui. Tot dan toe trouwens elke dag onweer of de dreiging ervan in de verte. Maar meestal ’s avonds.

IMAG2989Na de beklimming van Perugia weer even een dagje rust op donderdag. ’s Middags met de auto naar één van de aangrenzende cantina’s. We kozen voor die van Antonelli. Verraad natuurlijk, want de andere cantina, Fongoli, was van de familie die ons huisje verhuurde. Lekkere wijnen geproefd, vooral rood. Drie doosjes aangeschaft waarvan één voor de mannen in Montecalvo. Hebben ze weer eens wat anders te drinken. Gegeten in Bevagna.

IMAG3018En dan nog maar eens een leuke Middeleeuwse stad, Orvieto. Daar hadden we de vrijdag voor gepland. De reis erheen was lang en heet, maar het stadje was het zeker waard. Onderweg kwamen we over wegen van zeer slechte kwaliteit, maar ineens reden we over een brede, strak geasfalteerde talbrücke. En nog één. En daarna ging de weg weer verder als brokkenbaan. Het advies voor Orvieto was “parkeren bij het station en dan met de funiculaire omhoog”. Station gezocht, maar niet gevonden. Heel eigenwijs doorgereden naar boven en uiteindelijk een prima plekje gevonden in de schaduw op de P bij het bovenstation van de funiculaire. Ook goed! Orvieto barst van de leuke winkeltjes. Heel toeristisch, maar soms is dat gewoon leuk. Druk was het er niet. Langs de winkeltjes eerst maar eens naar de prachtige spekkoekdom. Eindelijk een kerk waar je wel mag fotograferen. Uitgebreid rondgekeken, er waren prachtige muurschilderingen, en daarna  weer terug naar de winkelstraatjes. Winkeltje in, winkeltje uit. Gewoon omdat het kan. Twee vrij dure schriftjes gekocht voor de Italiaanse les van de tweede week. Geluncht op het terras waar twee enge, lange dunne mannen zonder billen de bediening deden. Het eten was wél lekker. Daarna nog een beetje gewandeld en toen maar weer naar de auto. Het was wel erg heet. Bij terugkomst snel het zwembad in en voor het eten voor de laatste keer naar Montefalco. Via een wat simpele route weer helemaal naar boven geklommen en ons vergaapt aan de vrouwen à la Patty Brard. Vol botox en veel te bruin. 

DSC_1286En toen moesten we alweer vertrekken. We hadden nog geprobeerd een extra nacht bij te boeken omdat we pas op zondag in Ascoli Piceno verwacht werden. Dat ging helaas niet. Op vrijdagavond kregen we van de ontvangmevrouw de reeds betaalde rekening in handen gedrukt en daarna hebben we haar niet meer gezien. Toedeloe, dan maar.
Het plan was als volgt: reizen naar Spoleto (zo’n 30 km. verderop). Daar de stad bekijken en een hotel zoeken en dan de volgende dag door naar Ascoli. Zo gezegd, zo gedaan. Om 10 uur waren we al in Spoleto. Bordjes centro gevolgd en enigszins illegaal geparkeerd langs een straatje. Wij spreken geen Italiaans, toch? Het aantal bezienswaardigheden beperkte zich volgens ons gidsje tot drie: de dom, het Piazza del Mercato en het Romeinse theater. Na een bakkie koffie (we worden al echte Italianen) eerst maar eens het Piazza. Daar zitten, sprak het gidsje, allemaal winkeltjes die typische streekproducten verkopen. Wij troffen er vooral terrasjes aan en slechts één of twee winkeltjes. Terrasje gedaan i.v.m. toiletbezoek. Winkeltje van buitenaf bekeken want dicht. We waren echt vroeg. Doorgelopen naar de dom die te bereiken bleek via een brede trap naar beneden. Ook hier weer een erg mooie kerk vol schilderingen. De bijbel in stripvorm. Even zittend op een bankje ontdekten we in de muur een gedenksteen voor Thomas Schippers, overleden in 1977. Dat klonk toch wel erg Nederlands. Binnen bereik van WiFi maar eens gegoogeld. Het blijkt een muzikant te zijn die veel heeft bijgedragen aan het festival van twee werelden dat ze hier al jaren organiseren. Dan is zo’n steen wel logisch.
Het Romeinse theater hadden we tot het einde bewaard. Het bevond zich vlakbij de plek waar wij de stad waren binnengekomen. Er waren twee manieren om het theater te bewonderen: van bovenaf tussen de tralies van het hekwerk door of via het museum. Wij ontdekten dat toen we boven bij het hekwerk stonden en besloten het maar zo te laten. 

Terug bij de auto de Miep geprogrammeerd op een hotel dat op de kaart van Spoleto reclame maakt. Ze kon het niet vinden. Dan maar even op de dure manier via Google Maps. Die bracht ons er vlot heen. Een gouden greep! Prima kamer met airco, zwembad, restaurant en heerlijk rustig gelegen. En niet eens heel duur. De rest van de middag waren wij te vinden aan en in het zwembad met ons eigen biertje en onze eigen chips. Morgen verder naar een nieuw avontuur!


One response to “La vacanza in Italia – deel 2

  1. stef7sa schreef:

    enge, lange dunne mannen zonder billen? En daar heb je geen foto van?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: