bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Bitch en de portfolio’s

op 13/12/2016

Op de school waar bitch sinds augustus werkt, krijgen de kinderen geen rapport maar een portfolio. Het grote verschil met een rapport is dat niet alleen de juf of meester over het kind schrijft, maar dat het kind vooral ook zelf aangeeft waar het mee bezig is, wat het moeilijk vindt en wat het wil leren. Ook werk waar het trots op is, kan worden toegevoegd. Tot zover de theorie achter de portfolio’s.

Nu de praktijk. Een week of vier geleden kregen bitch en haar duo (en alle andere collega’s ook, trouwens) mappen aangeleverd met tabbladen en invulbladen. Vanaf dat moment moesten er in allerijl activiteiten ondernomen worden zodat we in deze week (50) met ouders zouden kunnen praten over de portfolio’s. Nou is er ook een stagiaire in de groep waarvan wij bedacht hadden dat zij met de kinderen aan de slag kon om het kinddeel in te vullen. Maar helaas, de stagiaire is te pas en te onpas afwezig en we kwamen behoorlijk in tijdnood. Er bleef bitch niets anders over dan een noodgreep. In plaats van begrijpend lezen heeft zij de afgelopen weken begrijpend luisteren en schrijven gegeven. De in te vullen bladen werden één voor één klassikaal besproken. Wat wordt er precies gevraagd, wat wordt er bedoeld met de vraag, wat zou je kunnen antwoorden. Dat werkte eigenlijk heel goed, de kinderen waren er serieus mee bezig.

Nu ze dan eindelijk klaar zijn, kun je wel zien welk kind in welk groepje zit. Bij de vraag “wat wil je later worden?” is er een groepje dat eensgezind kiest voor tandarts, een ander groepje voor bioloog. Eén kind schreef op “mezelf”. Daar houdt bitch van!
Op het blad over gedrag in de klas stond een vraag over wat je moet doen om te zorgen dat anderen goed kunnen leren. Dat hebben ze allemaal ontzettend goed opgeschreven. En ook allemaal waar: stil zijn, niet storen, goed samenwerken als het mag. De praktijk is hier nogal weerbarstig. Maar ze weten het dus wel. 🙂

Vandaag dan de eerste gesprekken. Ouders vinden het geweldig! Waarschijnlijk omdat ze hun kind herkennen en omdat het gewoon leuk is om te lezen hoe kinderen school ervaren. Na de kerst vrolijk verder. En dan gaan we ook de kinderen zelf de gesprekken laten voeren. Leuk, portfolio’s. Op alle fronten een groeiproces!


One response to “Bitch en de portfolio’s

  1. stef7sa schreef:

    Nog even en je kan met pensioen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: