bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Bitch in Amsterdam

op 05/01/2019

We wilden na alle griepgedoetjes toch nog een beetje vakantie vieren en daarom besloten we om een bezoek aan het Rijksmuseum te combineren met een rondvaart om iets mee te krijgen van het Amsterdam Light Festival. Bitch regelde online de nodige kaartjes en rond het middaguur reden we naar de P+R bij de Noordkant van de Noordzuidlijn. Helaas, vol. Maar bitch wist nog wel een ander plekje en daar was wél een plekje te vinden. Met de Noordzuidlijn scheurden we naar de Vijzelgracht en van daaraf was het nog maar een klein stukje lopen naar het Rijksmuseum.
Daar was het druk, maar niet zo druk dat we er niet wilden zijn. Omdat er zoveel te zien is, maakten we met behulp van de Rijksapp een verantwoorde keuze. Het moeilijkste bleek nog het vinden van de lift naar de juiste etage. We kozen voor “80 jaar oorlog, de geboorte van Nederland”. Heel fijn dat het commentaar bij deze tour gesproken werd door Hans Goedkoop van “Andere Tijden”. Een prettige stem om naar te luisteren. Al lopend, lezend en luisterend ontdekte bitch dat er over deze periode nog veel meer te weten viel dan zij in haar groep 8-verleden aan de kinderen had geleerd.
Na ruim een uur hadden we alles wel zo ongeveer gezien en waren we toe aan een bakkie koffie. Lift weer opgezocht en naar beneden, naar de koffiecorner.
Daarna hebben we nog een bezoek gebracht aan de eregalerij met allerlei meer dan bekende topstukken. Daar was het echt superdruk, maar het lukte ons toch om de verschillende doeken goed te bekijken. Hier en daar pikten we een stukje uitleg van een gids mee en voor de rest vertelde ook hier de app weer waar we naar stonden te kijken. En vooral bijzonderheden daarover die je op het eerste gezicht niet meteen ziet.


Zo rond 4 uur waren we voldoende doorgesleten om het museum weer te verlaten. We wandelden via de Stadhouderskade en het Max Euweplein naar het Leidseplein en hebben daar toegegeven aan de nieuwe zitbehoefte. We vonden een plekje bij de Heineken Hoek. Dat voelde als een oudetruttenstek, maar het bleek er eigenlijk best wel weer jeugdig en hip te zijn. Maakt niet uit, een wijntje en een paar bitterballen gaan er altijd wel in.
Met de tram reden we naar het CS om daar, na een poosje wachten, in te checken op een rondvaartboot om de verschillende lichtinstallaties van het ALF te bekijken. Het was koud op de boot ondanks dat alle ramen dicht waren. Vooral aan de kant waar bitch zat. Bij het raam. Achteraf tijdens het eten stelden we vast dat we deze activiteit niet meer gaan doen. Althans niet meer met een te dure rondvaartboot. Voor ons gevoel zag je toch te weinig van al het moois dat geëxposeerd was. En voor je het wist, was je er alweer voorbij. Volgend jaar (of misschien dit jaar nog) gewoon lekker een stukje lopen of fietsen en net zo lang kijken als je zelf wilt.
Na vijf kwartier stonden we weer op de wal, naast café “Loetje”. Het leek ons een goed idee om daar een hapje te eten. Het was inmiddels tegen half acht. We namen de lift naar beneden en kwamen vooraan in de rij wachtenden uit. Nou zijn wij niet zo brutaal dat we dan maar op die plek blijven staan en toen we de lengte van de rij gezien hadden, besloten we ons heil elders te zoeken. Het werd de stationsrestauratie waar het al snel na onze komst leegliep. Je vraagt je toch af… We aten een lekker satétje en keerden toen met de metro weer terug naar Noord en met de auto naar huis. Lekker dagje!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: