bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Bitch toetst

op 17/09/2020

Het zat er al aan te komen: de uitgestelde Cito-toetsen. Deze week zijn we er mee begonnen. In juni werden de toetsen niet afgenomen vanwege het gemiste onderwijs in de lockdown periode. De toetsen werden verplaatst naar de vijfde week van het nieuwe schooljaar.
De toetsen worden gemaakt op de aftandse computers van de school. Het duurt eindeloos voor ze opgestart zijn, op veel computer is Chrome alleen te vinden met een zoekopdracht. Plaatsing op het bureaublad wordt bij het afsluiten van de computer weer ongedaan gemaakt. Gelukkig lukt het elke dag weer om voldoende computers op te starten. Vandaag had bitch ze zelfs alle vijftien aan de praat. Of dat vrijdag ook weer lukt…
De mannen van bitch waren goed voorbereid. Veel tijd besteed aan de werkwijze bij de toetsen. De doelen die voorkomen in de toets nog maar eens geoefend en gezorgd voor voldoende ontspanning.
De week begon met rekenen, in drie delen. De eerste twee delen waren voor rekening van de duo-collega. Hij rapporteerde dat er goed aan gewerkt was. De resultaten kunnen pas bekeken worden als de hele toets is afgerond.
Woensdag was bitch aan de beurt. In de klas nog even uitgelegd dat ze een uitrekenblaadje mogen gebruiken, maar in het toetslokaal bleken maar heel weinig kinderen dat te doen.
Tijdens de rekenlessen dringt bitch hier ook op aan. Ze helpt kinderen niet als er in het uitrekenschrift geen zichtbare pogingen tot rekenen staan. Maar dat heeft dus niet geholpen.
Na de rekentoets was de spellingtoets aan de beurt. In twee delen. Twee keer krijgen de kinderen 25 woorden die ze moeten typen. Alle spellingregels die we de afgelopen tijd herhaald en geoefend hebben waren als sneeuw voor de zon verdwenen uit de hoofden van de kinderen. Al rondlopend nam bitch de volgende bijzondere spellingswijzen waar: niewsberigt, moselen, trauen, zauna, warrschuuwing, huvluk en meer van zuks.
Aan het einde van de toets krijgen de kinderen alle ingetypte woorden nog eens te zien. De bedoeling is dat ze dan nog even een kritische blik werpen en fouten verbeteren. Bitch nam waar dat de meeste kinderen het overzicht weg klikken zonder er een blik op te werpen. De enkeling die er wel naar kijkt, verandert vooral woorden die wél goed zijn. Als bitch dat ziet gebeuren dan zegt ze daar wel wat van. Zo van “doe dat nou maar niet.”
Volgende week staat begrijpend lezen op het rooster. Lezen is niet het sterkste vak van deze club. Vandaar dat er deze week al wat geoefend is met de manier van toetsen, uiteraard met andere teksten. Er is nog werk voor bitch en haar collega. Veel werk!

5 veel gemaakte Twitter spelfouten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: