bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

21st century ellende

op 07/12/2016

Bitch is een moderne juf. Ze werkt graag met het digibord, kent alle ins en outs daarvan, is blij met de tablets waarmee de kinderen werken want dat maakt het onderwijs veel effectiever. Kortom geen digibete bitch.

voorlezen-4-5Hoe irritant is het dan als de techniek je in de steek laat! De eerste weken het schooljaar werkte het digibord niet. Bitch kon er wel leuk plaatjes op laten zien en filmpjes showen maar het interactieve deel weigerde. Gelukkig kwamen er eind september nieuwe digiborden in de hele school. Eind september! Waarom niet in de grote vakantie? Of desnoods in de herfstvakantie? Drie dagen lang onrust door mannen die onder de rekenles het oude bord kwamen verwijderen. De volgende dag onder de rekenles de beamer kwamen ophangen en de gaatjes voor het digibord alvast boorden. En ja hoor, op de derde dag tijdens de rekenles kwam dan eindelijk het nieuwe bord. En diezelfde dag kwamen er onder schooltijd(!) twee bovenschoolse klusjesmannen om met een haakse slijper even de levensgevaarlijke kapstoksteunen weg te zagen. Maakte maar een beetje herrie.

Goed, een nieuw digibord. Mooi, hoor! En het werkt. Werkte. De afgelopen weken valt met enige regelmaat het geluid weg. Springt bij het aanzetten van de computer de geluidsinstelling van digibordgeluid naar pc-geluid. En als bitch of één van haar schatjes tegen haar bureau stoot dan valt zowel het beeldscherm van de pc als het geluid uit. Gelukkig schakelen die bij een tweede stoot weer allebei in.

tabletssnappetTablets. Bitch is er echt enthousiast over. Een verrijking van het onderwijs. Als het werkt. De laatste weken heeft een groot deel van de groep (en ook in de andere groepen) zomaar geen netwerk. De leverancier, Snappet, heeft een eigen netwerk. Drie versies ondertussen en de kinderen kunnen met geen van die drie netwerken verbinding maken. Gelukkig is er een ontsnapping in de vorm van de pc. De kinderen hebben allemaal ook een inlogcode voor op de pc, dus de netwerklozen zwermen uit naar de verspreid in school staande pc’s. Dat is handig als je nog bezig bent met de instructie. Dat is ook meestal het moment dat de kinderen komen melden dat ze geen WiFi hebben. Als je net de nieuwe stof staat uit te leggen. Of juf maar even wil proberen de WiFi weer te resetten. Goed getimed. NU EVEN NIET!

Vanmorgen om 9 uur kwam één van de collega’s melden dat er nu helemaal geen toegang tot Snappet was. Geen Snappetlessen dus. Verzin maar wat anders. Gelukkig is bitch niet helemaal gedigitaliseerd en had ze nog wat alternatieve (ouderwets op papier) opdrachten achter de hand.

We willen de kinderen goed voorbereiden op de toekomst. De aandacht verplaatst zich dus van het leren van kennis naar het leren van vaardigheden. Wat hebben de leerlingen dan vandaag geleerd: dat moderne technieken leuk zijn zolang het werkt. En dat je er op sommige momenten gewoon helemaal niks aan hebt.


One response to “21st century ellende

  1. stef7sa schreef:

    Moderne toestanden! Snappet snapt t kennelijk niet. Ontsnappen dan maar -)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: