bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Bitch loopt achter

op 16/08/2017

Bitch moet diep gaan graven in haar geheugen. Een aanzienlijk deel van de vakantie beschikte zij niet over internet en kon dus niet bloggen. Natuurlijk had bitch braaf in een Word-document kunnen bijhouden wat er gebeurd is, maar dat vraagt een geordendheid die bitch in haar vakantie nou eenmaal niet heeft. Überhaupt niet. 🙂 Toch maar een poging te achterhalen wat we hebben meegemaakt.

Dag 7

IMG_20170802_115227.jpgIn Genève dus. Het is er erg warm, ook in de hotelkamer. Raam open is geen optie, we zitten zoals gezegd midden in het centrum en het is een pokkeherrie. Maarrrrr… het hotel kent het probleem en heeft gezorgd dat er een ventilator in de kamer staat. Ramen dicht, wapper aan en we slapen heerlijk!
Het ontbijt is wat minder. Er is nauwelijks plek om te zitten, het beleg is op, het brood is zo goed als op. De eitjes zijn rood geschilderd en wekken de indruk dat ze gekookt en al zijn aangeschaft en in de koelkast bewaard. Toen bitch er eentje oppakte, dacht ze eigenlijk dat het een romatomaat was. Zo rood! Het komt al met al wat rommelig over. Maar we eten wat, poetsen de tandjes en gaan de zinderende stad in. Er is een oud gedeelte met kathedraal en zo, dat ze speciaal voor bitch op een heuvel hebben gelegd. Lekker klimmen dus. Maar we doen het heel rustig aan en er zijn voldoende plekjes om even te gaan zitten. En natuurlijk ontdekken we eenmaal boven dat er ook een bus gaat. Er staan prachtige oude gebouwen in deze wijk: de kerk natuurlijk, het stadhuis, het arsenaal met zelfs nog kanonnen in het portaal. Links en rechts fonteinen en overal bloemen. Het is ondanks de warmte leuk om er te zijn en rond te lopen. Voor de lunch vinden we een restaurantje vlak bij het arsenaal, waar ze mosselen hebben. Altijd goed. Na de lunch lopen we naar het park dat we op weg naar de oude stad al hadden gezien. Dat wil zeggen, bitchgenoot denkt dat we naar het park lopen. Qua richting klopt dat ook wel, maar hij is vergeten dat we een heuvel op geklommen zijn. We zien het park vanaf een terras met balustrade in de diepte liggen. Naar beneden om in het park een boekje te lezen? No way. Gelukkig staan er op het grote, schaduwrijke terras ook banken dus lezen we daar een uurtje. Na de lees- en een plaspauze dalen we weer af en bezoeken onderaan de heuvel een tempel. Geen echte, het is gewoon een kerk (allemaal protestant hier in het land van Calvijn), maar op de kaart stond tempel. Onderweg zien we nog een portiek met gigantische mozaïeken op de muur. We wandelen vervolgens nog wat rond in de niet zo oude stad en drinken bier op een terras.
Boven in de oude stad hadden we gezien dat er een zomerconcertenreeks gaande was. Om en om in het stadhuis (boven, dus) en in een park langs het meer. Deze avond was er een parkconcert van een Peruviaanse band La Cumbia. We besluiten dat we daar heen willen en stappen als de avond begint op de voor ons gratis bus. En stappen ongeveer vier haltes te vroeg uit, dus er moet nog een flink eind gewandeld worden. We waren gelukkig op tijd weggegaan en komen dus vroeg genoeg in het park aan. De plek waar het concert is, blijkt lastiger te vinden. Uiteindelijk gaat bitchgenoot op onderzoek uit, terwijl bitch een bankje gebruikt. Eenmaal gevonden blijkt het al aardig druk te zijn. Gelukkig is er nog één stoeltje vrij waarop bitch kan zitten. Bitchgenoot vlijt zich, nadat hij bier en een stuk hartige taart heeft gekocht, aan de voeten van bitch en dan kan de pret beginnen. De muziek lijkt erg op die van Santana. Veel instrumentale nummers. Het sfeertje is tóp! Er wordt gedanst, de buurman van bitch blijkt allerlei zelfgeknutselde ritme-instrumenten meegebracht te hebben en doet volop mee met de muziek. Een heerlijke avond!
De bus, die dus vlakbij het park stopt, brengt ons weer naar huis en we kruipen tevreden in ons bed. Met de wapper aan, natuurlijk.

 

Dag 8

IMG_20170803_124254.jpgHet lag aan het personeel, denken wij. Deze dag is het ook vol in de ontbijtruimte, maar de schalen worden regelmatig aangevuld, bij de koffie/thee wordt ook een mandje met brood geleverd en het ziet er allemaal net even iets beter verzorgd uit. Na een hele dag rondlopen in de stad bij de heersende temperaturen is er weinig fut om weer te gaan wandelen. We hebben ontdekt dat er aan de rand van de stad, in Frankrijk (!) een kabelbaan is, die je naar de top van de Mont Salève brengt. Daar is het vast frisser dan in de stad, gokken wij. De bus brengt ons, nog steeds grateloos en voor niks, naar de grens. Vanaf dat punt is het lopen geblazen. Toch zeker vijf tot tien minuten! Er staan duidelijke borden naar de kabelbaan, maar het lukt ons evengoed om verkeerd te lopen. Geeft niet, we zijn er gekomen. De kabelbaan zelf behoort tot de minder favoriete vervoermiddelen van bitch, maar het gaat wel heel snel en makkelijk. En de gondel zit zo vol dat naar beneden kijken gewoon niet kan. Boven is het inderdaad wat frisser dan in de stad en het uitzicht is geweldig. Als we klaar zijn met ons hieraan vergapen, zoeken we een plekje in de schaduw. Dat lukt prima op een speelveld, waar een aantal groepen van een Franse zomerschool verblijven. Dus: herrie, onmachtige groepsleiders (want wel enthousiast, maar niet geschoold) en gezelligheid. Bitch kijkt geamuseerd toe als er groepen gemaakt moeten worden voor het vervolg van de dag. Zo fijn om vakantie te hebben en niet verantwoordelijk te zijn! :-)
Het is goed uit te houden in de schaduw en als de kinderen eenmaal vertrokken zijn is het aangenaam rustig. Na een tijdje besluiten we te gaan lunchen op het terras, waar het ook alweer rustiger wordt. We kijken met plezier naar de obers die druk doen, zonder het druk te hebben. We eten een salade niçoise zonder tonijn. Niet helemaal niesewase dus, wel lekker. Rond een uur of half vier stappen we weer in de kabelbaangondel en zakken af naar het benedenstation. We hoeven maar even te wachten tot de bus komt en laten ons weer naar het centrum van Genève terugbrengen. Toch maar weer lekker slenteren. We overwegen om nog een boottochtje te gaan maken, maar de terrasjes en het bier zien er te aanlokkelijk uit. Aan de voet van het reuzenrad strijken we neer op een terras en houden het daar met een windje van See prima uit!
We keren nog even terug naar het hotel om de tas met boekjes te droppen en fris te worden (wapper!). Dan zoeken we in de buurt van ons hotel een restaurant en komen terecht bij een ‘tartaarbar’. Ze serveren hier alleen tartaar van zalm, tonijn en rundvlees. Je kiest een tartaar, een maat (S, M of L), een saus en in no time staat er een heerlijk taartje voor je neus, gegarneerd met gebakken piepers en brood. Simpel concept en zó lekker! Die houden we erin!
Terug in Hotel de Genève alvast een beetje inpakken. Morgen weer verder.

 

Dag 9

2017-08-04 17.45.14.jpgWe reizen weer. Bitchgenoot haalt de auto uit de parkeergarage bij het station, bitch wacht met de bagage in het hotel en babbelt wat met de balienees. Het is hier ’s zomers altijd zo warm, zegt de man. Dat hadden we niet gedacht. En ja, onze rekening klopt wél met de reservering via Booking.com in tegenstelling tot sommige klanten voor bitch, die dachten dat de prijs in euri was.
In een vloek en een zucht rijden we de grens over. Controle? Daar doen ze niet aan, vreemd genoeg. De Mont Blanc tunnel blijkt een ingewikkelder proces te zijn. De berg zelf ziet er prachtig, indrukwekkend uit. Grote gletsjer, scherpe piek, schitterend. Maar twee kilometer voor de tunnel begint de file. Ze laten, na ervaringen met de brand in 1999 maar mondjesmaat auto’s toe in de tunnel en dat geeft file. We doen een uur over de twee kilometer. De kale padrone (ooit wiskunde gestudeerd) rekende vlot uit dat we dan reden met een snelheid (traagheid!) van 2 kilometer per uur. Scherp! Gelukkig is er veel schaduw en biedt de file ons de kans om uitgebreid het monument voor de gevallenen in de brand te bewonderen. Klinkt allemaal grappig en we bleven er vrolijk onder, maar leuk was het niet. Vooral omdat ook hier de file mensen uitdaagt tot asociaal rijgedrag. Maar wij zijn op vakantie. Wat maakt het ons uit. Aan de andere kant van de tunnel ligt Italië. Hopsakee!
We zijn blij met ons nieuwe Routemiep, want ons volgende overnachtingsadres is in een ieniemienie plaatsje in de bergen: Saint-Vincent. Klinkt heel Frans. Spreken ze daar ook. Er zijn flink wat Italianen op vakantie, Nederlanders zie je er niet. Heel fijn!
Ons hotel is er een uit de betere klasse. Met parkeergarage en airco. Die laatste doet het eigenlijk niet zo goed, maar als je net binnenkomt in de kamer lijkt het heel wat. Of misschien snappen wij de afstandsbediening niet zo goed. Die kregen we bij de kamersleutel. Samen ook weer inleveren bij vertrek, dus geen kans om hem stiekem mee te nemen. Het is nog vroeg dus we wagen ons aan een wandelingetje door het dorp. Er is één straat waar alle winkels, barretjes en restaurants zitten en dat is wonderlijk genoeg een redelijk vlakke straat. We kuieren gezellig heen en weer. In de plaatselijke kerk, gewijd aan Saint Vincent natuurlijk, branden we een kaarsje voor tante Rie die helaas overleden is. En omdat we toch bezig zijn, steken we er ook één aan voor de zus van bitch. Een beetje hulp van boven kan nooit kwaad. Daarna is er een terras met bier, waarbij we als borrelhapje onder andere een schaaltje met twee gekookte eieren krijgen. Beetje vreemd, maar wel lekker. We eten een pizza op een terras vlakbij de kerk. Later die avond verschijnt er een zanger die een scherm met karaoketeksten heeft neergezet. Sommige klanten zingen luidkeels mee, er wordt gedanst en het is gezellig. Voordat we in de verleiding komen om zelf wat te zingen (not!) vertrekken we naar ons geaircode hotel voor de eerste Italiaanse nacht. Onderweg kijken we nog even mee naar de film die op het plein vertoond wordt voor de kindertjes. Een tekenfilm over hondjes. Natuurlijk in het Italiaans. Gezellig, maar niet boeiend. Het uitzicht op de bergen is ook niet echt imponerend dus tijd om te gaan slapen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: