bitchvandebovenbouw

Belevenissen van een juf in de bovenbouw in en buiten school

Bitch snuift cultuur

op 16/09/2019

Bitch heeft een zeer cultureel weekend achter de rug. En het was leuk!
Vrijdagavond gingen bitch en haar -genoot naar de Stopera om de première van The Best of Balanchine bij te wonen. Bitchgenoot had via Radio 4 gratis kaartjes gewonnen. We gingen er vroeg naartoe, auto geplaatst in de P van de Stopera en toen lekker gegeten bij Eetcafé Blauwburg. Met een volle buik naar onze plekjes op het tweede balkon. Gelukkig bereikbaar met de lift, maar daarna nog wel een aantal hoge treden naar beneden want we zaten op de eerste rij.
De voorstelling was prachtig. Wij zijn beiden geen fan van ballet, maar dit was toch wel erg mooi. Eerst een heel klassieke uitvoering op muziek van Tsjaikovski met tutu’s en maillots. Daarna een deel op muziek van Strawinsky. Iets modernere outfitjes en dans op een stuk met een hoog tempo. Door het ballet was de muziek goed te doen.
In de pauze tussen het tweede en het derde deel ontdekten we dat onze bovenbuurvrouw er ook was.
Het derde deel was op muziek van George Gershwin, met daaraan aangepaste kostuums. We verwachtten dat ze elk moment zouden gaan tapdansen maar dat gebeurde niet. Al met al een prachtige voorstelling.
Het feit dat de parkeergarage heel duur was (€35), maakte de kaartjes een stuk minder gratis.
Zaterdag bleven we gezellig in onze hometown. Op een eiland in ons miniriviertje was er het weekend van het Kunsteiland. Bitch was uitgenodigd door een oud-collega die in zijn eigen woning met een jazzbandje optrad. Maar als je er dan toch bent, ga je niet alleen maar naar je oud-collega.
We haalden een plattegrond op een locatie waar je ook seances kon doen met overleden kamerplanten. Daar hebben we voor bedankt. Die van ons leven allemaal nog.
We besloten eerst naar het eind van het Eiland te lopen, waar een kennis uit de kerk exposeerde met haar kunstwerken van kippengaas. Klinkt oneerbiedig, ze zijn echt heel mooi. Toen we de hal van de flat inliepen werden we meteen uitgenodigd om in één van de appartementen naar een concert door twee jonge musici te luisteren. Wij waren natuurlijk meteen in voor iets moois.
Gezeten in de prachtige woonkamer met wijds uitzicht ontdekte bitch dat ze, als ze hier een uur ging zitten luisteren, het optreden van Dora’s Dream, de jazzband, zou missen. Bitch is dus voor het begin van het concert alweer vertrokken. In de hal nog even gepraat met de maakster van de geëxposeerde kunstwerken en daarna naar de oud-collega gewandeld.
Bitch kwam binnen tegen het einde van een set. Ze werd door de echtgenote verwelkomd en kreeg meteen een wijntje in handen gedrukt.
Na een poosje kondigde de oud-collega het laatste nummer aan. “Het heet, hé Bitch”. Zo heette het natuurlijk niet, maar het klonk wel grappig. In de pauze tot de volgende set gezellig gepraat met Dora, de zangeres en daarna genoten van de heerlijke muziek.
Tegen vier uur was het klaar en precies op dat moment belde bitchgenoot. Die was ook uit zijn concert, had met de kippengaasmevrouw gepraat en was op zoek naar bitch (die de plattegrond had meegenomen). Terwijl hij liep te bellen werd hij vanuit een tuin toegeroepen door mensen die we van de kerk kennen en die bitchgenoot uitnodigden voor een borrel. Dat hebben we toen maar gedaan.
Op weg daarheen heeft bitch nog het werk bewonderd van Wil Abels. Hij maakt kunstwerken van badeendjes en kunstwerken gebaseerd op Mondriaans. Leuk om te zien. Bitch informeerde naar een visitekaartje, maar de goede man vertelde dat hij niet aan promotie doet. Hij werkt vooral voor zichzelf. Ook goed.
Een uurtje lekker geborreld bij D&E, hun kunst (van Marian Bijlenga) bewonderd en toen naar huis om mosselen te eten.
Zondagmiddag opnieuw naar de Stopera. Deze keer toch maar met het OV. We ontdekten gelukkig op tijd dat er tussen onze stad en Amsterdam geen treinen reden. Met de auto naar Noord gegaan, auto bij de Noordzuidlijn geparkeerd en met de metro naar het centrum.
Deze keer was er opera: Pagliacci en Cavalleria Rusticana. Ook deze kaartjes waren gratis omdat er zaalvullers werden gezocht. De aanbieding kwam via de toneelclub van bitchgenoot. Tijdens Pagliacci zat het koor in de zaal op de eerste drie rijen. Ze begonnen vanaf die plek te zingen, gingen daarna het toneel op en keerden aan het einde van deze opera weer terug in de zaal.
Wij, de zaalvulling, keken in een apart zaaltje via een tv-scherm naar de opera. Dat is toch anders dan wanneer je in de zaal zit. Bitch had last van haar vaste slaapneigingen voor de tv. Het hielp ook niet mee dat op het scherm de boventiteling niet te lezen was en het Italiaans via de luidsprekers niet goed te verstaan was. Maar het was leuk om naar te kijken. Mooie enscenering.
Na de pauze, waarin we wat dronken met een toneelvriendinnetje van bitchgenoot en haar partner, namen we plaats op de tweede rij in de zaal. Tot groot verdriet van mensen die op het balkon hadden gezeten en hun kans schoon zagen nu er drie lege rijen waren. Zij moesten onverrichter zake weer naar boven. Een ander toneelmaatje van bitchgenoot was afgehaakt omdat hij eigenlijk niks met opera had en uiteindelijk zaten bitch en -genoot op zijn plekken op de eerste rij. Aan de orkestbak.
Voor onze ogen onthulde zich de Cavalleria Rusticana, waarin het verhaal was overgezet naar een koor. De intriges bleven uiteraard hetzelfde. Het was prachtig! Diep onder de indruk waren we van de mezzosopraan, die koor én orkest wegblies met haar geweldige geluid.
Na afloop nog wat biertjes gescoord in De Doelen, samen met het toneelvriendinnetje en partner. Erg gezellig. Nog net op tijd terug om bij de snackbar om de hoek het avondmaal te scoren. Wat een heerlijk weekend!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: